The Qube, rett utenfor Gardermoen, huser i dag 700 deltakere under konferansen 360° i regi av Brødrene Dahl. Det nyeste tilskuddet på stammen er havbruk, som er et område i vekst for selskapet.
Åpning av konferansen sto fiskeriminister Per Sandberg for. Hans entusiasme over havbruksnæringen er langt fra endret.
En næring bygget på ståpåvilje
– De som startet med lakseoppdrett på Lovund på 70-tallet satte ut 1200 laks. Åtte av dem overlevde. Hvem som helst av oss ville gitt opp, men for gründerne betydde det at man med åtte overlevende fisk, hadde de vist at det var mulig. De så det som en mulighet. Denne ståpåviljen er det som ligger til grunn for lakseeventyret i dette landet, sier Sandberg.
Han understreker derfor at de utfordringene næringen i dag står overfor, må ses på som muligheter, på tross av at det kan virke tøft akkurat nå.
Likevel er det ett enkelt individ som plager Sandberg.
– Lakselusa plager meg om natta. Denne lille skapningen som legger kjeppene i hjulene for vekst. Nå er det derfor viktig å få kontroll. Næringen må inn på rett spor, sier Sandberg. Her ligger det store muligheter for endringer, og næringen er villig til å bidra til det store løftet, sier Sandberg.
Han viser videre på trafikklyssystemet, som er vedtatt, i tillegg til ordningen med utviklingstillatelser.
– Får halvparten av de som har søkt om utviklingstillatelser tilsagn, er næringen villig til å investere 10 milliarder i ny teknologi. Dette sier noe om hvilket ønske næringen har til å styre teknologiutviklingen i riktig retning, mener Sandberg.
Så langt har 53 søknader kommet inn. To har fått tildeling, mens ti har fått avslag.
Havbønder
– Vi klarer ikke i dag å produsere nok sjømat i forhold til etterspørselen. Men her vil klimaet komme først, og det vil kreve nye og mer fremtidsrettede metoder å produsere på. Her er vi på vei. Jeg er derfor sikker på at utviklingen vil gå fra å være jegere i havet, til å bli havbønder. Havet er fremtidens åker, mener Sandberg.
Han tenker ikke kun på havbruk eller oppdrett, men han peker på at det er mange muligheter som ligger der. Dette fører han videre inn på viktigheten av teknologioverføring mellom ulike næringer som sammen kan løfte frem muligheter for å skape videre vekst, arbeidsplasser og liv langs kysten.
– Den store fordelen med Norge er at vi er fremst når det kommer til kunnskap og teknolog på oppdrett. Det er derfor jeg omtrent behandles som konge når jeg besøker andre land. De vet at Norge ligger fremst. Iran er ett eksempel, Vietnam er et annet. Begge ønsker hjelp gjennom teknologi- og kunnskapsoverføring. Jeg vil derfor tro at eksport av teknologi og kunnskap vil bli like stort som selve lakseeksporten.
Baca Kelanjutan Eksport av teknologi og kunnskap vil bli like stort som selve lakseeksporten - iLaks : http://ift.tt/2n1PJnr
Comments
Post a Comment