Olje
''Bruker Barentshavet som teknologi-laboratorium
Oljeselskapet Lundin fant gigantfeltet Johan Sverdrup med nye letemodeller. Nå forsøker det igjen med en ny metode, denne gang i Barentshavet.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Det lille oljeselskapet Lundin er nok en gang først ute med å utvikle og bruke ny teknologi for å finne olje på smartere måter enn før.
Lundin fant med sine nye letemodeller oljeelefanten Johan Sverdrup i Nordsjøen, og til sommeren skal selskapet bruke Barentshavet til å eksperimentere med en ny metode for oljeleting.
– Det er et stort eksperiment. Vi bruker Barentshavet som et teknologilaboratorium for å teste ut ny metode for innsamling av seismikk. Vi tror metoden kan brukes i resten av verden, sier Lundins letesjef Halvor Jahre.
Seksdobler datainnsamling
Lundin har i samarbeid med seismikkselskapet CGG videreutviklet metoden Topseis til å forbedre innsamlingen av seismikk i Barentshavet. Ved å plassere en separat båt som «skyter» rett over seismikk-kablene, får selskapet langt mer detaljerte data og avbildninger av undergrunnen.
– Dette er utrolig spennende. Vi får seks ganger så mye data i grunne deler av lagene sammenlignet med dagens metode, sier Jahre, som forteller at Lundin vil samle inn 1700 kvadratkilometer data på fire lisenser med denne metoden.
Vi får seks ganger så mye data i grunne deler av lagene sammenlignet med dagens metode
Halvor Jahre, letesjef i Lundin
Barentshavet har mange oljefelt som ligger grunt, og Lundins metode kan øke sannsynligheten for å gjøre flere funn i Barentshavet.
– Barentshavet har mange grunne reservoarer, så vi tjener utrolig mye på dette, sier Jahre.
Ansatte med forsker-gener
Han mener den nye metoden er nok et eksempel på Lundins evne til å utvikle teknologi for oljebransjen.
– Vi er et lite og kreativt selskap med noen dyktige ansatte med forskergener. De får stort arbeidsrom hos oss, og det gjør at folk ikke slutter hos oss, sier Jahre.
Lundin har boret flere brønner gjennom hele vinteren og skal bore enda flere brønner i Barentshavet i år, for å kartlegge ressursene på lisensene Alta-Gohta og Filikudi, og bore i det nye området Hufsa. Selskapet vil trolig ta beslutning om produksjon på Alta-Gohta i slutten av 2018.
– Fokus og tyngdepunkt vil fremover være i Barentshavet. Vi har kontinuerlig aktivitet her. Nå er vi i nord hele tiden og vil fortsette leteboringen ut 2018, sier Jahre.
Lundin har hittil boret syv letebrønner i Barentshavet og gjort funn i seks av dem, noe som er en særdeles høy funnrate.
– Funnene i Barentshavet er i snitt dobbelt så store som i Nordsjøen, sier Jahre.
Baca Kelanjutan ''Bruker Barentshavet som teknologi-laboratorium - Dagens Næringsliv : http://ift.tt/2q2ETQ0
Comments
Post a Comment