– Det er derfor jeg elsker nedturer, sier teknologidirektøren i National Oilwell Varco (NOV), Hege Kverneland, som pendler mellom Stavanger og Houston i USA, til Aftenbladet.
Selvsagt er det sagt med glimt i øyet.
Tøff nedbemanning
Sannelig har det vært tøft å nedbemanne 3000 årsverk i den norske delen av oljeserviceselskapet siden oljekrisa i 2014. Men hun skulle ønske at oljeindustrien hadde vært mer mottakelig for ny teknologi tidligere. I stedet satt industrien bakoverlent og tjente gode penger. Den var uinteressert i å redusere kostnadene sine ved å modernisere seg.
– Oljeindustrien er sidrumpa og trege til å ta i bruk ny teknologi. Men nå, er det lettere å få dem til å lytte, sier Hege Kverneland.
Hun gir mange eksempler, både på mekaniske løsninger og software som kan kutte kostnadene i oljeindustrien. Det er bare bedre teknologi som kan redde oljeindustrien fra å utkonkurrere seg selv på grunn av høye kostnader, mener teknologidirektøren.
Tar mange år
Seabox, som NOV eier på Forus, ble påtenkt allerede i 2003, av gründer Helge Lunde. Boksen på havbunnen renser sjøvann og injiserer det i reservoiret, slik at mer av oljen kan hentes ut. I dag blir sjøvannet renset oppe på plattformen i en mye mer omstendelig prosess.
– Det tar om lag 20 år før oljeindustrien er «kommersielt interessert» å ta i bruk ny teknologi i noe omfang, sier Kverneland.
Slik er det med Seabox også. 14 år etter at teknologien ble utviklet skal en prototype testes utenfor Harstad neste år.
– Nå tar digitaliseringen av
Teknologidirektør Kverneland har alltid vært langt over middels interessert i duppeditter og teknologi. Digitalisering og automatisering er ikke nytt, kan hun bevitne. Hun som har vært med på å utvikle og selge 800–900 cyberspacesystemer til oljeindustrien gjennom 20 år. Borestolen har revolusjonert boreoperasjonene, ved å automatisere og digitalisere arbeidsprosessene om bord på plattformene.
– Men dette er bare begynnelsen, bedyrer Kverneland. Det er nå det virkelig tar av. Nå har vi internett i borehullet og bruker big data til å forbedre arbeidsoppgaver og vedlikehold.
Hun ser på kurven sin som strekker seg tilbake til 1990.
– Det var året da jeg gikk ut fra NTH som ferdig utdannet sivilingeniør. Jeg hadde hatt noe EDB, men jeg skjønte ikke så mye av det. Mye har skjedd siden da. Men det er nå vi må henge med framover, for det er nå det tar av, sier hun.
Les hele saken på aftenbladet.no (krever innlogging).
Baca Kelanjutan – Oljebransjen er sidrumpa når det kommer til ny teknologi - Sysla : http://ift.tt/2wfS2sn
Comments
Post a Comment