Erik Must (75) sitter på en verdipapirportefølje på seks milliarder kroner. Nå går han inn på eiersiden i gründerselskap som lager «chatboter». – Vi fant kjemien fra dag én, sier investoren.
Arash Saidi (34) og John Antonio Nilsen (44) har siden sommeren 2016 bygget opp it-selskapet Convertelligence på Startuplab i Forskningsparken i Oslo.
Etter å på kort tid ha fått i stand en plattform for å lage chatboter for automatisert kundebehandling på en rekke språk og knyttet til seg kunder som DNB, Obos og Visma, begynte bedriften å vokse kjapt. På under to år telte den 20 ansatte, uten å ha mottatt en eneste krone i form av investorkapital.
«Få til noe stort»
– Vi har virkelig fått fart på prosjektet. Derfor gikk vi for seks måneder siden i gang med en prosess med å lete etter partnere, sier Nilsen i Convertelligence.
Til tross for stor interesse, kommer kun én investor inn i gründerbedriften i denne omgang. Blant dem som tok kontakt med et ønske om satse på selskapet var storinvestor Erik Must, og det er han gründerne nå har bestemt at de vil ha med på laget.
– Vi fant kjemien fra dag én og det er kjernekarer å jobbe med. Vi trengte ikke skrive kompliserte avtaler og tok hverandre bare i hånden og var enige om at vi sammen kan jobbe for å få til noe stort, sier Must om hvorfor han nå velger å satse på gründerbedriften.
Gjennom investeringsselskapet Erik Must as sitter han på en verdipapirportefølje uten gjeld på seks milliarder kroner. Blant annet gjennom store eierposter i investeringsselskapet Arendals Fossekompani og forlagskonsernet Gyldendal, der han i de to selskapene eier aksjer verdt rundt 2,8 milliarder kroner, ifølge aksjonærroversikter.
«Får vi se hva vi må hjelpe til med»
Investoren ønsker en aktiv rolle i selskapet, og har derfor plassert seg selv i styret til Convertelligence.
– Det er for å bidra med det jeg kan om forretningsutvikling, og lære av disse unge menneskene på områdene de er vesentlig flinkere enn meg, sier Must.
Erik Must as, som ifølge Must selv hadde et godt år i fjor, går inn med 20 prosent eierskap i selskapet. Han og familien fikk blant annet utbetalt 267 millioner kroner i ekstraordinært utbytte fra Arendals Fossekompani. Ifølge gründerne gir investeringen fra Erik Must finansiell trygghet.
– Hvor mye investerer du?
– Jeg synes ikke beløpet de fikk er det viktige. La meg si det slik, vi har sagt at vi skal bidra til at selskapet blir noe stort, så får vi se hva vi må hjelpe til med underveis, svarer Must.
Saidi og Nilsen håper investoren kan hjelpe selskapet å vokse til å bli en stor organisasjon.
– Han kan bidra med kommersialisering. Vi vil se hvor langt vi kan dra selskapet og hvordan vi kan ta oss ut av Norge og vokse internasjonalt, sier Saidi.
Ifølge Must skal Convertelligence i hvert fall ikke bekymre seg for at investeringen ikke er langsiktig.
– Vi har aldri solgt en aksje i selskaper der vi har aktivt eierskap, sier Must som investeringsselskapet som ble startet i 1968.
«Uhyre spennende»
Must trekker frem at han synes produktet de sitter på er «uhyre spennende».
De to gründerne har utviklet et enkelt grensesnitt hvor personer uten teknisk bakgrunn lager chatbotene. Det vil si at de «lærer opp» maskinene ved å skrive inn et sett eksempler på hvordan et spørsmål kan stilles, og hvilke svar som skal gis. Denne teknologien gjør det mulig for alle mulige virksomheter å utvikle en chatbot på veldig kort tid.
– Grensesnittet er intuitivt og gjør det mulig for alle selskaper å automatisere dialog med sine kunder, sier Nilsen.
Convertelligences nye investor mener lingvistikk kommer til å bli det neste store innen datautvikling.
– Vi har fått Siri som man småsnakker med, men jeg er ikke i tvil om at vi i løpet av tre, fire år får en helt annen måte å kommunisere på muntlig med datamaskin. Jeg er overbevist om at guttene som er så langt fremme med sin teknologi kan være med på den utviklingen, forteller Must.
«Stå på egne ben»
De to gründerne forteller at de ikke hadde mye kjennskap til Must fra tidligere.
– Så det var like mye jeg som måtte selge meg inn til dem, sier Must og ler.
Convertelligence har løpende kontrakter per utgangen av 2017 som genererer to millioner kroner i årlige lisensinntekter, og selskapet forventer en kraftig økning i 2018. I dets første driftsår endte selskapet med et positivt resultat og en total omsetning på rundt 4,5 millioner kroner.
Nå flytter de også ut av Startuplab i Forskingsparken.
– Vi flytter til et lokale på 430 kvadratmeter, så det blir litt mer romslig. Nå går vi ut av start-up-miljøet og skal stå på egne ben, sier Saidi. (Vilkår)
Baca Kelanjutan Erik Must satser på norske gründeres «chatbot»-teknologi - Dagens Næringsliv : http://ift.tt/2CGoHbW
Comments
Post a Comment